Spryskiwacze świateł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Spryskiwacze świateł

Korzystając z okazji - może by tak wrzucić forum CA spowrotem do działu tuning tylko jako podforum. Pomysł działu CA mi sie od początku nie podobał, ale jako że stało się jak sie stało i jest działem może by go wrzucić tam z powrotem? To tylko taka luźna propozycja.

Spryskiwacze świateł

Ceść. Mam problem ze spryskiwaczami leflektorów.
    Byłem u elektryka i sprawdzał pompka zwarta na krótko działa i spryskiwacze leją jak trza.
    Mam proźbe jeśli ktoś ma schemat tego ustrojstwa gdzie i który przekaźnik jest od tego psikacza to proszę o udostępnienie. Chyba że wiecie co to może być?

Komentarz

• BaPit
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 630

Re: Spryskiwacze świateł

Zamieszczone przez Diablo
      Ceść. Mam problem ze spryskiwaczami leflektorów.
      Byłem u elektryka i sprawdzał pompka zwarta na krótko działa i spryskiwacze leją jak trza.
      Mam proźbe jeśli ktoś ma schemat tego ustrojstwa gdzie i który przekaźnik jest od tego psikacza to proszę o udostępnienie. Chyba że wiecie co to może być?

ale działało i przestało ? w czasie jazdy przytrzymujesz spryskiwacz szyb wystarczająco długo ? ten od lamp włącza się po ok. 2 sekundach. W razie czego może spiąć to na "półkrótko" z pompką do spryskiwacza szyb ? W sumie to niedaleko.

Pozdrawiam,
      Bartek
      była mocna Octa, a jest konik
      Greckie Delikatesy

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

wlasnie propo tego spryskiwacza
        czy mogl by ktos mi podrzucic schemacik jak podlaczyc te spryskiwacze reflektorow
        abym mogl je spryskac bez odpalania wycieraczek
        tylko jakims fajnym przyciskiem :twisted:

Komentarz

Poprostu nie załącza się na światłach po długim przytrzymaniu śpryskiwacza.
          Szyby pryskają a światła nie. :evil:

Komentarz

• BaPit
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 630

Zamieszczone przez Diablo
            Poprostu nie załącza się na światłach po długim przytrzymaniu śpryskiwacza.
            Szyby pryskają a światła nie. :evil:
            Może sprawdź jeszcze kostkę na pompce do spryskiwaczy reflektorów (jest oddzielna) i samą pompkę ? nie mam też pewności, ale może pompki siedzą na oddzielnych bezpiecznikach i ten od spryskiwaczy reflektorów jest przepalony ? (mało prawdopodobna teoria ops: )

Pozdrawiam,
            Bartek
            była mocna Octa, a jest konik
            Greckie Delikatesy

Komentarz

Pompka jest dobra bo "na krótko" działa problem jest gdzieś między pompką a włącznikiem spryskiwaczy, może to przekaźnik ale który to?

Komentarz

• mitmar
                Drive
                • 2005
                • 47

Jeżeli można, to ja chciałbym zapytać o skuteczność spryskiwaczy reflektorów, bo u mnie to widać że sikają (rozpylają płyn na reflektorach pod dużym ciśnieniem), ale brud pozostaje. Może taki to brud że nie da się go zmyć :roll:
                Pzdr z Poznania

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

mitmar, One tak raczej dzialaja we wszystkich samochodach, tak w gruncie rzeczy to taki z nich pozytek, ze jak juz pochlapia lampy to mozna je szmatka doczyscic :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

wracajac do awari pompki
                    to sprawdz bezpieczniki dzisiaj przegladalem sobie z nudow ksiazke oslugi :szeroki_usmiech
                    i znalazlem 2 bezpieczniki do spryskiwaczy swiatel teraz niestety nie podam ci ich numerow ale sprawdz w ksiazce moze to ktorys z nich ci sie przepalil

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

a tak odsiweze lekko temat - ta sama przypadlosc - na szybe dziala , na swiatla nie. Pompka dziala po podaniu napiecia z aku - nie ma napiecia na kablu , bezpieczniki sprawdzone - sa OK. Czy wie moze ktos co jeszcze jest odpowiedzialne za spryskiwacz do swiatel???? bo cos ta zwłoke w działaniu musi powodowac - i pewnie to umarlo - tylko nie wiem co to i gdzie dziadostwa szukac

Komentarz

• JanuszSz
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2835
                        • Superb II combi (3T5)

marekzu, u mnie spryskiwacz reflektorów działa dopiero po odpaleniu włacznikiem świateł mijania.Teraz mam automat,który zapala światła po uruchomieniu silnika i jeśli nie przekręcę włącznika ,to spryski nie działają. :szeroki_usmiech
                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

nie to nie to - tutaj ewidentnie nie ma napiecia na wtycze - nie wiem co daje napiecie - pewnie jakis przekaznik - ale nie wiem gdzie go szukac - mamy 2 identycznie wyposazone auta - czyli przekladki nie sa problemem - tylko co przelozyc w celu sprawdzenia??

Komentarz

• Marian 2
                            L&K
                            • 2007
                            • 1085
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • AQY 2.0 MPI 115 KM

Spryskiwacze reflektorów uruchamiane oddzielnym przyciskiem. Jest to moje opracowanie i jest tu:

Komentarz

• marekzu
                              L&K
                              • 2007
                              • 1412
                              • Superb II combi (3V5)

pod sam koniec twojego opisu piszesz o przerzutnikach czasowych - mozesz napisac cis wiecej - po prostu chcemy to tylko przywrocic do zycia tak jak w ori ale nie wiem co tym steruje i gdzie to znalesc

[ Dodano: Nie 08 Lip, 07 21:37 ]
                              albo w druga strone - zamiast wylacznika K dac stala mase a zasilanie z sprysku szyby wziasc?? - tylko jak zrobic opoznienie??

[ Dodano: Nie 08 Lip, 07 21:40 ]
                              a tak wogole czy jesli mnie pamiec nie myli dawales gdzies tutaj linki do twoich opracowan dotyczacych mini komputera z wykorzystaniem wyswietlacza z komorki??

Komentarz

• Marian 2
                                L&K
                                • 2007
                                • 1085
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • AQY 2.0 MPI 115 KM

W mojej Octavii nie było wogóle spryskiwaczy reflektorów, tak, że nie mogę powiedzieć jakie mogą być przyczyny niesprawności w fabrycznym układzie, bo go nie znam.
                                Układ z dwoma przerzutnikami czasowymi, działał podobnie do układu fabrycznego, ale był dość skomplikowany, i nie byłem zadowolony z niego właśnie ze względu na opóżnienie.
                                Trzeba było przytrzymać przez około 2sek. dżwignię żeby spryskać reflektory, a w między czasie została zabryzgana szyba itd.
                                Układ z oddzielnym przyciskiem ma same zalety, i moim zdaniem nie warto naprawiać zepsutego sterownika, tylko zrobić oddzielną instalację do przycisku. Jest to w końcu tylko jeden przewód.

"Uniwersalny sygnalizator" jest tu:

Komentarz

• marekzu
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1412
                                  • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez Marian 2
                                  Układ z dwoma przerzutnikami czasowymi, działał podobnie do układu fabrycznego, ale był dość skomplikowany, i nie byłem zadowolony z niego właśnie ze względu na opóżnienie.
                                  Trzeba było przytrzymać przez około 2sek. dżwignię żeby spryskać reflektory, a w między czasie została zabryzgana szyba itd.
                                  a moze gdzies został :diabelski_usmiech

bo z zdolnosciami do elepstryki u mnie roznie - grube kabelki lubie ale w drobnice ops: zawsze nie lubilem sie bawic - sam koszt z tego co widze to jakies grosze wychodza.

[ Dodano: Nie 08 Lip, 07 22:34 ]
                                  a tak wogole to szacunek za wytrawlosc w usprawnianiu autka

Komentarz

• GooRALL vrs
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 179

a ja mam takie pytanie w sprawie spryskiwaczy. w mojej octavi nie dziala spryskiwacz tylnej szyby. jak bylem u mechanika pwiedzial mi ze tam jest pompka przy zbiorniku ktora przelacza bieguowosc strumienia i raz kieruje plyn na przod a raz na tyl. Jak wypia przewod z pompy od tylu plyn nie lecial mimo slyszalnejj pracy pompy. powiedzial mi ze pompa jest do wymiany. czy jest cos co mozna zrobic zeby to potwierdzic :?: a moze wie ktos co moze byc przyczyna tego ze nie dziala :?:
                                    9/10 facetow woli kobiety z duzym biustem, ten 10 woli tych 9

Komentarz

• marekzu
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1412
                                      • Superb II combi (3V5)

moze gdzies wezyk ma dziure wczesniej lub sie po prostu rozlaczyl na jakim laczniku

Komentarz

• GooRALL vrs
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 179

Zamieszczone przez marekzu
                                        moze gdzies wezyk ma dziure wczesniej lub sie po prostu rozlaczyl na jakim laczniku
                                        nie bardzo on wypinal go przy samej pompie i to tam juz plynu nie podawal

Komentarz

• marekzu
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1412
                                          • Superb II combi (3V5)

wyciagnac pompke do sloika , podac napiecie zmieniajac biegunowosc - moze wirnik zabiera tylko w jedna strone ????

Komentarz

• GooRALL vrs
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 179

nie wiem jak ona jest zamontowana?? masz jakis schemat albo lopatologiczny wyklad

Komentarz

• marekzu
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1412
                                              • Superb II combi (3V5)

zamocowana na wcisk w gumowe uszczelnienie - jesli nie masz cieplego garazu polej po zbiorniku ciepla woda - nie wrzatkiem!!!!! aby uszczelka zrobla sie bardziej elastyczna

Komentarz

• GooRALL vrs
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 179

o dzieki pobawie sie :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 06 Gru, 07 08:42 ]
                                                Zamieszczone przez marekzu
                                                moze wirnik zabiera tylko w jedna strone
                                                a co jezeli tak bedzie?? wymiana pompki??

Komentarz

• marekzu
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1412
                                                  • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez GooRALL vrs
                                                  a co jezeli tak bedzie?? wymiana pompki??
                                                  to jest jednorazowego uzytku niestety - mi sie nie udalo jeszcze zadnej rozbrac bez trwalych uszkodzen

Komentarz

Pracuję...